Istanbul Experimental presents: "Are We in the Future Yet?"

Join

Istanbul Experimental, Dam ev sahipliğinde düzenleyeceği 2020’nin ilk etkinliği için İstanbul merkezli yeraltı etkinlik serisi Tuff Boiz ile güçlerini birleştiriyor.

Çağrı Alver ’in hazırladığı robotik, AI ve uzay teknolojilerindeki, görüntü dünyamızı ve yaşam pratiklerimizi doğrudan etkileyen gelişmeleri, günümüz insanlık koşulları dahilinde soruşturmaya açan ‘Are We In The Future Yet?’ isimli film seçkisi gösterimi ile başlayacak etkinlik, film gösteriminin ardından İstanbul yeraltı müzik sahnesinin önemli üç ismi; Modern Noise Machine, Wilsondub ve Braderin’in bas müziğin en ücra köşelerinde dolaşacakları setleriyle gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam edecek.

Geceye Tennx Tennx nam-ı diğer "Yakışıklılar Yakışıklısı Hakan" ve Tolga Atalay görselleriyle destek verecek.

Etkinlik açılış: 22.00
Giriş: 25 ₺

Afiş: Hande Değirmenci

Film Listesi:

1.
THE SASHA
MARÍA MOLINA PEIRÓ
2019 | 20′ 17” | HOLLANDA
Astronot Charles Duke, 1972’deki Apollo XVI görevinde Ay yüzeyinin fotoğraflarını yüksek çözünürlüklü bir kamerayla çekmekten sorumludur. Duke’un hikayesinden yola çıkan film, insan bakış açısının Dünya’ya, zamansal ve mekansal sınırlamalarımızla olan sürekli mücadelemize dair bir hikaye sunar. Uzayın keşfedilmesinden siber uzaya, 1972’deki analog Ay’dan bugün Google Earth’teki sanal Ay’a. ‘Sasha’ paralel evrenler içinde sonsuzluğun, fotoğraf kareleri ve arayüzler arasında kaybolduğu yerde kendini var eder.

2.
LICKALIKE
REBECCA BLÖCHER
2019 | 8′ | ALMANYA
İnsan doğada görünmez, zamana bağlı bağlantıları bölerse, bunun kontrol edilemez sonuçları olacaktır. Çöküş, yeniden yapılanmaya yol açar.

3.
DEEP TIME MACHINE LEARNING
JOL THOMPSON
2018 | 9′ 24” | ALMANYA
Robotik ve ‘AI’ bir dizi politik, sosyal ve estetik soruyu ortaya çıkaran insan yapılarıdır. Örneğin, Deep Time Machine Learning’de, Industry 4.0’dan insan algılayıcı bir robot kol, 206.000 yıllık bir taş aleti ve 18. yüzyıldan kalma bir mekanik hesap makinesini (tamamen işlevsel “dört aşamalı” ilk hesaplama cihazı) araştırabiliyor. İnsanlık tarihinin tekniğe ait olan bu kalıntılarının her biri ise, robotun bakışlarını yansıtacak ölçüde, I Ching’e ait eski Çin kehanet sisteminde Leibniz’in keşfettiği ikili aritmetik sistemini işaret eden sekizgen bir aynaya arkeo-hesaplamaya olanak sunan bir eksende yerleştirilmişti. Ocak 2017’de yayınlanan AB’nin “Medeni Hukuk ve Robotik Komisyonu Raporuna İlişkin Raporu”ndan alıntılar, akıllı makinelerin öznelliğini ve tüzel kişilik durumlarını ve bunlardan türetilen yükümlülükleri tanımlayan gereklilikleri tanımlama ihtiyacını açıklarken de özellikle bu videoyu vurgular.

4.
FRANCINE WAS A MACHINE
MARTE AAS
2019 | 13′ 40” | NORVEÇ
Filmin başlangıç noktası, Rene Descartes’in mekanik kızıyla ilgili hikaye. Fırtınalı bir deniz yolculuğunda, denizcilerin kabininde bulması sonucu dehşete düşerek denize fırlattıkları ölü kızı Francine’in yerine insan görünümlü bir makine yaratmış, bu rasyonellik ve bilim adamı hakkında bir masal.

Film, bu hikayeyi yapay zeka ile seks bebekleri üreten bir atölyenin görüntüleri ile birleştiriyor. Gövde parçaları ve elektronik aksam, ten rengi silikon ve döküm kalıpları bu yerde bir araya geliyor. Film ayrıca, denizin dibinden Descartes’ın oyuncak bebeğinin mekanik ömrünü nerede bitirdiği ve yaratıcısının rasyonel dualist dünya görüşünden kaçtığında ne olduğu üzerine spekülasyon yapan, sefalopodların görüntülerine yer veriyor.

Etkinlikle ilgili daha fazla detay için: https://istanbulexperimental.com/tr/gosterim-ve-parti-are-we-in-the-future-yet/

SUBMIT